Официјално: Струјата поскапува за 7,4 отсто

Македонија

Цената на електричната енергија што ја плаќаат домаќинствата на регулираниот пазар се зголемува за 7,4 отсто, а граѓаните и понатаму ќе можат да ја користат ефтината тарифа во истите периоди како и досега, потврди денеска претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) Марко Бислимоски.

Поскапување на струјата, како што кажа Бислимовски, побарале сите електро-енергетски компании заради проблемите што ги предизвика кризата со коронавирусот Ковид-19.

ЕСМ, според претседателот на регулаторна, има намалување на приходите од продажба на вишоци на електрична енергија од 17 милиони евра, а МЕПСО намалување на приходите од 11 милиони евра.

извор: Република

Please follow and like us:
Tagged