Гоце Делчев ќе биде Македонец само во регионална смисла, во етничка ќе биде Бугарин

Македонија

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, повикувајќи се на дипломатски извори во МНР открива кој е предлогот на Бугарија за Гоце Делчев. 

„Дипломатски извори во МНР споделуваат дека последниот предлог на официјална Софија е дека премиерите Заев и Борисов за време на предвидената средба на 11ти ноември во Бугарија би требало да се согласат на следнава дефиниција за Гоце:”Гоце Делчев е Македонец во регионална смисла на зборот, но во смисла на народно-етничката припадност Гоце Делчев е Бугарин роден во географската област Македонија”. (Оваа дефиниција потоа би се применила и на многу други историски личности, како Даме Груев, Никола Карев, Ѓорче Петров, Панко Брашнаров, Киро Глигоров и други). Веројатно ова е една од причините зошто Заев одбива и собраниска и политичка-лидерска дебата околу националните позиции на Македонија во однос на договорот за добрососедство со Бугарија, пред закажаната посета на Софија“, напиша Милошоски на Фејсбук.

Дипломатски извори во МНР споделуваат дека последниот предлог на официјална Софија е дека премиерите Заев и Борисов за…

Posted by Antonio Miloshoski on Monday, October 19, 2020
Please follow and like us:
Tagged