Државата гори, Мерко вработува: 14 нови луѓе им се приклучуваат на 213 административци

Регион

Секоја мајка којашто го изгубила синот, ќе го најде во зградата на општина Струга. Во услови кога се соочува со блокирана сметка и куп долгови, градоначалникот Рамиз Мерко ја полни општината со нови вработувања, пренесува ТВ Алфа.

Заклучно со 31.12.2020-та, општината броела 213 вработени, но оваа бројка се зголеми за 14 нововработени кои добија решенија на 29 јануари. Според годишниот план за враборување за 2021-ва, до крајот на годинава треба да се вработат уште четворица, со што општината ќе брои 231 административец.

Овие вработувања го оптоваруваат оштинскиот буџет за скоро 2 милиони евра на годишно ниво, вели советникот и претседател на ВМРО ДПМНЕ ОК Струга, Ален Деребан.

– И покрај огромиот број на вработени, администрацијата е непродуктивна, тромава и не ефикасна. Имаме илјадници не решени предмети кои стојат во фиоки, а тоа е така затоа што сите овие вработувања не се вработуваат согласно законот за административни службеници со исполнување на критериуми за стручност, степен на образование и искуство, туку основниот услов за вработување моментално во Општина Струга е кандидатот да има членска книшка од ДУИ или СДСМ, изјави Деребан за Алфа.

Целиот текст прочитајте го ТУКА

Please follow and like us:
Tagged