Филипче: Трета доза вакцина најверојатно ќе биде потребна за сите граѓани

Македонија

Во вклучувањето во живо за вестите на Сител, министерот за здравство, Венко Филипче, изјави дека најверојатно трета доза вакцина ќе биде потребна за сите граѓани.

Тој истакна дека се очекува најпрво да излезат клиничките студии кои ги прави компанијата Фајзер.

– Според укажувањата и најавите таа трета доза многу веројатно ќе биде потребна за сите граѓани, но сеуште е рано, чекаме да излезат официјалните студии и потоа да излеземе со соодветна препорака. Имаме голема разлика кај различни возрасни категории. Вкупниот број на вакцинација е 37 проценти на целокупното население, најмалку со една доза 45-6 проценти од граѓанте и околу 55-6 проценти кај граѓаните над 40 години. Како расте возрасната група на граѓани така се зголемува опфатот со вакцинација на пример близу 70 проценти од граѓаните над 70 години се вакцинирани, рече Филипче.

извор: Лидер

Please follow and like us:
Tagged