Се формира инспекторат за Законот за јазиците, за некористење на албанскиот јазик високи казни

Македонија

На седница на владата на 19 февруари била донесена одлука министерството за правда да формира нова институција – Инспекторат која ќе се грижи за надзор и казнување на субјектите кои нема да го почитуваат законот за јазиците, објави експрес.мк

Според законот за јазиците ако албанскиот јазик не се користи на цела територија на земјата предвидени се високи парични казни за неспроведување на законот но засега со оглед на непрецизностите во него граѓаните и фирмите се збунети како точно законот ќе се спроведува.

За соодветна употреба на македонскиот јазик владата никогаш не формирала вакво или слично тело.

ОХРИД 24

Please follow and like us:
Tagged