(ФОТО) Во Охрид одбележан Меѓународниот дена на физичката активност

Охрид

Со низа настани, денес, се одбележа Меѓународниот дена на физичката активност. Ученици од сите општински основни и средни училишта учествуваа во одбележувањето. Градоначалникот ги поздрави присутните и организаторите, потенцирајќи ја неопходноста од секојдневата физичка активност.

– Уште од античко време е позната максимата „Во здраво тело, здрав дух“, што ја отсликува посакуваната оптимална здравствена состојба на секој поединеци укажува на неопходноста од сејдневната физичка активност. Токму денес на Меѓународниот ден на физичката активност, Општина Охрид и Сојузот на училишен спорт Охрид, ја организираат оваа манифестација, за да ја поттикнат физичката активност и спортот кај најмладите, но и кај повозрасните, рече градоначалникот Кирил Пецаков.

За почеток присутните ученици се загреваа со аеробик, а ревијални натпревари се одгираа во футсал, баскет, пинг понг, велосипедизам, одбојка, шах. Потоа едрење и кајак во организација на ЕК „Акватика“ и КК „Стрмец“, а дел од учениците од средните училишта планинареа заедно со Жанко Голабоски и шампионот во планинско трчање Дејан Ангелоски.

Den_fizicka_aktivnost_10052022001
Den_fizicka_aktivnost_10052022002
Den_fizicka_aktivnost_10052022003
Den_fizicka_aktivnost_10052022004
Den_fizicka_aktivnost_10052022005
Den_fizicka_aktivnost_10052022006
Den_fizicka_aktivnost_10052022007
Den_fizicka_aktivnost_10052022008
Den_fizicka_aktivnost_10052022009
Den_fizicka_aktivnost_10052022010
Den_fizicka_aktivnost_10052022011
Den_fizicka_aktivnost_10052022012
Den_fizicka_aktivnost_10052022013
Den_fizicka_aktivnost_10052022014
Den_fizicka_aktivnost_10052022015
Den_fizicka_aktivnost_10052022016
Den_fizicka_aktivnost_10052022017
Den_fizicka_aktivnost_10052022018
Den_fizicka_aktivnost_10052022019
Den_fizicka_aktivnost_10052022020
Den_fizicka_aktivnost_10052022021
Den_fizicka_aktivnost_10052022022
Den_fizicka_aktivnost_10052022023
Den_fizicka_aktivnost_10052022024

Please follow and like us:
Tagged