Јавниот обвинител од ОЈО Охрид, Воислав Димоски, меѓу деветте предложени кандидати за уставни судии

Охрид

Девет кандидати за судии на Уставниот суд предложија членовите на собраниската Комисијата за прашања на изборите и именувањата на денешната седница.

Пратениците од власта ги предложија републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески, граѓанскиот судија во Апелациониот суд во Скопје Фатмир Скендер и Тања Васиќ Бозаџиева која работи во Министерството за правда како државен советник за граѓанско законодавство.

Пратениците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ предложија шест кандидати: универзитетските професори Саво Климовски и Родна Живковска, судијата во пензија Бранко Секуловски, обвинителот Тодор Витларов, судијката од Управниот суд Весна Јовановска и Воислав Димовски, јавен обвинител од Основното јавно обвинителство во Охрид.

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски во рамки на седницата предложи кандидатите за уставни судии да имаат лично обраќање и претставување во времетраење од 15 минути за, како што рече, пратениците да можат освен биографијата, од предложените кандидати за уставни судии во живо да ги видат и да ги слушнат нивните размислувања за работата на Уставниот суд, за нивните познавања за надлежноста на Судот и нивните лични биографии и размислувања во однос на тоа зошто тие сметаат дека секој од нив да биде компетентен или добар совесен член на Уставниот суд во иднина.

фото: илустрација

Please follow and like us:
Tagged