(ФОТО) Презентиран проектот “Охридски преданија од иднината”

Охрид

Синоќа во FORT CAFE кај Самоилова Тврдина беше презентиран проектот “Охридски преданија од иднината”, научнофантастична збирка која преку текст и илустрации детално го предвидуваат градот на светлината во 27-миот век. Мотивите кои се застапени во киберпанк расказите вклучуваат хуманоидни роботи, бесмртни трансхуманисти, тајни интерпланетарни организации, вонземски цивилизации, а сите дејствија се случуваат на археолошки локалитети во Охрид. Легендите, личностите, градбите и сѐ останато е целосно генерирано со помош на вештачка интелигенција на Суперкомпјутерот во лабораториите на Сефиданис во Охрид. “Охридски преданија од иднината” има за цел да ја со стави дигиталната свест на вештачката интелигенција на познатиот Тјурингов тест, за да одговориме на прашањето, можат ли андроидите да сонуваат за Охрид?

Проектот го реализираше д-р Анис Сефиданис, професор на Факултетот за машинска интелигенција и роботика при Универзитетот за информатички науки и технологии Св. Апостол Павле од Охрид, заедно со својот тим: Благој Шикоски, Марјан Јано, Михаил Ангелески, Шабан Брзев и Петар Мишов

Во продолжение краток извадок од “Охридски преданија од иднината”

“По големата меѓупланетарна војна, човечка колонија на Марс стекна независност од Земјата и веднаш ги прекина сите врски и односи со нивната матична планета. Илјада години подоцна, Охрид добива порака од изгубената колонија, која повикува делегација на самит. Владата на Охрид одлучи да испрати мала група дипломати на оваа колонија со надеж за повторно обединување на човештвото. Во бурна ноќ, бродот што ја превезуваше делегацијата на Марс е уништен од серија експлозии. Дипломатите пристигнаа на местото на настанот и ги пронајдоја телата на делегацијата на Марс. Немаа поим што можеше да им се случи, но немаа друг избор освен да се пријават во владата на Охрид.

Додека градот е во жалост, едно тајно друштво штотуку започна револуција. Револуционерите планираат да ја преземат контролата над владата и да започнат нов режим. Избраници беа испратени на мисија да ја истражат мистериозната смрт на делегацијата на Марс. Делегацијата е пропратена со обезбедување, но ќе мора да ја искористите нејзината интелигенција и дедуктивни вештини за да ја дознаете вистината. Ќе мора да ја преживее опсадата. Советот на град Охрид е поделен. Од една страна се старите, конзервативни функционери кои се плашат од промени. Од друга страна, постои мала, радикална група револуционери кои се обидуваат да ја преземат контролата врз владата. Ќе треба да се откријат плановите на заговорниците и да се стави крај на нивното востание. Ќе мора да се подготват жителите на градот пред да се откријат тајните. Во овој процес, ќе биде разоткриен заговор план за нова револуција.

Тоа беше 2653 година и Охрид беше најголемиот град во Европа. Градот беше богат, но без централна власт, охриѓани решија да изберат нов лидер. Но, наместо да изберат припадник на старото благородништво, граѓаните избраа киборг…”

Please follow and like us:
Tagged