Македонија прифати дека Самоил е бугарски цар, а Наум и Климент хиротонисани од бугарска црква

Македонија

Иван Илчев, член на комисијата за историја од Бугарија нагласува дека работата на заедничката комисија со Македонија е дојдена до критична фаза поради ликот и делото на Гоце Делчев.

Според Илчев голем успех е што македонската страна признала оти Цар Самоил е дел од бугарската држава и оти е постигнато согласност дека Св, Климент и Св. Наум се испратени од бугарската држава и се хиротонисани во рамки на бугарската црква.

-Тоа порано беше апсолутна ерес. Се постигна согланост дека се неопходни промени, но какви ќе видиме подоцна, објасни Илчев за „Dnevnik.bg“.

ОХРИД 24

Please follow and like us:
Tagged