СДСМ и Константин Георгиески ги ставаат бизнис интересите над грижата за најмладите

Охрид

Катастрофална е состојбата во образованието. Нема ништо од најавениот инвестициски бум, ниту од грижата за најмладите. Локалната власт на СДСМ и градоначалникот Константин Георгиески тоа го докажа уште со ребалансот кога имавме драстични кратење на милионски суми и пренамена за враќање стари обврски.

Ова денеска го истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид, Сашо Донев, кој нагласи дека за да биде трагедијата поголема од последните извештаи се гледа дека и од тие скратени средства во образование и детска заштита најголемиот дел се дозволило да бидат повлечени (извршени) од добро познати доверители.

Донев запраша зошто градоначалникот Георгиески свесно ги остави средствата од образование и детска заштита за извршување?

Зарем мораше од фирма која и без тоа има најмногу вратен долг годинава? Не чувствувате барем ни малку срам затоа што санитарните јазли во училиштата се во очајна состојба, а просторните услови само се влошуваат? Зарем не Ви беше доволно враќањето милиони, па сега моравте да скратите и од најмладите во образованието и детската заштита? Додека превозните услуги се зголемија за цели два милиони денари во основно образование, од предвидените капитални расходи во основно образование се скратија неверојатни седум милиони денари, а во средно образование дури три милиони денари, нагласи Донев.

Според него локалната власт и градоначалникот Георгиески ги ставаат бизнис интересите над грижата за најмладите.

ОХРИД 24

Please follow and like us:
Tagged