Македонскиот филм „Медена земја“ победник на Санденс

Култура

Македонскиот документарен филм „Медена земја“ во режија на Љубо Стефанов и Тамара Котевска победи на светски познатиот фестивал „Санденс“ кој се одржува во Јута, САД. Во конкуренција со 11 други документарни филма од целиот свет, „Медена земја“  освои три оскари на „Санденс“, за најдобра кинематографија, нагарада од специјалното жири и награда од главното жири.

„Медена земја“ раскажува приказна за Атиџе, последната жена-одгледувач на диви пчели во Европа, која живее сама со својата мајка во централна Македонија. Главна идеја на филмот е да се прикаже припадноста на човекот кон природата и нарушувањето на природната рамнотежа преку судир на два различни начина на искористување на ресурсите на Земјата.

„Санденс“ е најголемиот американски филмски фестивал на независен филм основан од легендарниот актер и режисер Роберт Редфорд.

ОХРИД 24

Please follow and like us:
Tagged