(ФОТО) Кошиштани верни на традицијата за Василица

Традиционално и оваа 2020 година во маалото во населба Кошишта кај домот “Св. Кирил и Методиј” се разгоре василичарскиот оган. Се играа ора, проследени со музика. Веселата атмосфера беше надополнета со печење колбаси на жар, топол леб, туршија и црвено домашно вино. Точно на полноќ, минатогодишната кума Хрисантина Паскали, на присутните им подели банички. Среќата […]

Повеќе

(ФОТО) Василичарски оган во водите на Охридското езеро

Нуркачите од нуркачкиот центар „Амфора“ од Охрид, оваа година на навистина невообичаен, но и атрактивен начин ја прославија православна Нова година. Тие запалија василичарски оган во водите на Охридското езеро, во Заливот на коските, кај Музејот на вода. ОХРИД 24 Please follow and like us:

Повеќе