Македонија го одбележува Денот на македонската револуционерна борба

Во Македонија денеска се одбележува 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба. На овој ден пред 127 години, во куќата на Иван Хаџи Николов во Солун, се собрале шестмина млади мажи за да ги ставаат основите на тоа, коешто ќе стане симбол и знаме на борбите на Македонците за слобода. Основоположниците биле: Христо Татарчев, Даме Груев, Петар Поп […]

Повеќе

Честит 23-ти Октомври ВЕЛИГДЕН на слободата на МАКЕДОНИЈА

ВМРО-ДПМНЕ, Христијан, СПОКОЈ ЗА МАКЕДОНИЈА. ВМРО – историско и ВМРО-ДПМНЕ ТЕ сакаме затоа што ТИ си спокој на Македонија и од срце ти посакуваме среќа на твоето заедничко патување со времето кон вечноста. Македонија денес опстојува горда, исправена и пркосна само заради две работи (други и не и требаат) безвремена љубов со која те опсипува македонскиот […]

Повеќе

(ВИДЕО) Мицкоски од Ташмаруништа: Илинденците и сето она за што се бореа е нашата света кауза поради која и постои ВМРО

Ура! За “Афтономна Македонија”!- беа зборовите од Крушевскиот манифест кој е своевидното евангелие на македонското револуционерно дело. Тоа е носечкиот код врз кој почива оваа македонска држава и од тогаш до денес, секоја година на Свети Илија се празнува овој подвиг. И мене ми е особена чест што и оваа година сум во струшко Ташмаруништа […]

Повеќе

На денешен ден: Во Баница загина македонскиот апостол Гоце Делчев, а во Дреновската клисура војводата Пере Тошев

На денешен ден Македонија изгубила двајца големи синови, македонскиот идеолог и апостол Гоце Делчев и македонскиот револуционер и војвода Пере Тошев. На 4 мај 1903 година во селото Баница, Серско, во Егејска Македонија, во борба против османлиската војска загинал Гоце Делчев, еден од најголемите идеолози на народноослободителното движење на македонскиот народ кон крајот на 19-от […]

Повеќе

На денешен ден е роден „Стариот“: Градителот и лидер на ВМРО, Тодор Александров

Во плејадата на заслужни македонски синови, кои со својата општествено-политичка активност, пожртвуваност и борба оставија неизбришливи траги во националната историја на македонскиот народ и ВМРО како најсилна воено-политичка машинерија на Македонецот како симбол на непокорот блеска името и делото на Тодор Александров. Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година, во Ново Село, Штип, […]

Повеќе

142 година од раѓањето на војводата Христо Узунов

На денешен ден, 22 февруари 1878 година, во Охрид е роден македонскиот војвода и еден од најголемите великани на ВМРО – Христо Узунов. Ако некој може да се нарече совест на македонското револуционерно дело, тоа е Узунов. Неговиот огромен идеализам, неговото родољубие е толку големо, што во едно од неговите најпознати писма до неговата мајка, […]

Повеќе

Нa денешен ден пред 76 години, во Охрид починал војводата Кирил Прличев, син на Григор Прличев и пронаоѓач на моштите на Св. Климент Охридски

На денешен ден во 1944 година во Охрид починал Кирил Прличев, деец на ВМРО и журналист, син на македонскиот поет Григор Прличев. Учесник бил во Илинденското востание во четата на Христо Чернопеев. Бидејќи едно време бил протоѓеровист, во 1931 година под притисок на Иван Михајлов се откажал од политичката активност во редовите на Организацијата. За […]

Повеќе