Водата од „Билјанини извори” не е исправна за пиење, има Ешерихија коли

Од Центар за јавно здравје Охрид соопштуваат дека на ден 25.01.2021 година земени се примероци вода за физичко хемиска и микробиолошка анализа, при што констатирано е следното: Во Охрид водата за пиење ги исполнува условите за здравствено исправна вода за пиење според Правилникот за безбедност на водата за пиење(Сл.Весник на РМ бр 183/2018). Земени се примероци […]

Повеќе

Во Лескоец немаат вода со денови, а градоначалникот ќе ја поскапува водата

Веќе три дена, односно од саботата, жителите на улицата „Тоде Лупески“ во Лескоец немаат вода, а поради санирање на дефектот денеска целото село нема вода. Тие реагираат и велат дека е недозволиво во време на пандемија, кога се бара одржување на лична хигиена толку време да бидат без вода и бараат некој да понесе одговорност. […]

Повеќе

Затуроска: Кој ја краде водата во Струга? Кој профитира од маката на стружани?

Струга град на вода, а без вода! Дали градоначалникот ќе се одважи да им објасни на граѓаните чија е бизнис зделката која се прави со водата, а стружани ќе мораат да плаќаат повеќе струја со изговор дека таа е “ПОЕВТИНА” во текот на денот отколку навечер?!, прашува поранешната пратеничка од ВМРО-ДПМНЕ од Струга, Лилјана Затуроска, […]

Повеќе

Изворите секнаа, охриѓани пијат езерска вода

Пресушуваат изворите од кои Охрид се снабдува со вода за пиење. Бидејќи издашноста на Летничките извори е мала, а Билјанините секнаа, градот се’ повеќе потребите од водоснабдување ги задоволува со испумпување на вода од Охридското Езеро. Ако во септември издашноста на Летничите извори била 26 литри во секунда, сега е 18 литри во секунда. Водостојот […]

Повеќе

Жителите на Вапила и Ливоишта се жалат дека вода имаат само во периодот од 11 до 15 часот, додека има делови кои воопшто и немаат вода

На поплаките од граѓаните им нема крај. Деновиве жителите кои гравитираат во реонот на село Вапила и Ливоишта се жалат дека од 15ти јуни до 15ти октомври вода имаат само во периодот од 11 до 15 часот, додека има делови кои воопшто и немаат вода. – Во време на пандемија, кога основно животно правило е […]

Повеќе