Изворите секнаа, охриѓани пијат езерска вода

Пресушуваат изворите од кои Охрид се снабдува со вода за пиење. Бидејќи издашноста на Летничките извори е мала, а Билјанините секнаа, градот се’ повеќе потребите од водоснабдување ги задоволува со испумпување на вода од Охридското Езеро. Ако во септември издашноста на Летничите извори била 26 литри во секунда, сега е 18 литри во секунда. Водостојот […]

Повеќе

МЗ Куратица со реакција на вчерашното известување од општина Охрид, дека водата од водоснабдителниот објект се забранува за пиење: Доколку градоначалникот и надлежните институции не изнајдат ефикасен модел и решение за проблемот, ќе поднесеме кривични пријави заради загрозување на јавното здравство и животот на граѓаните

МЗ Куратица со реакција на вчерашното известување од општина Охрид, дека водата од водоснабдителниот објект во сопственост на МЗ с. Свиништа, МЗ с. Опеница, МЗ с. Косел и МЗ с. Куратица и водоснабдителниот објект-извор во сопственост на МЗ. с. Речица се забранува за пиење. Реакцијата ви ја пренесуваме во целост: „Во врска со известувањето од […]

Повеќе

Жителите на Вапила и Ливоишта се жалат дека вода имаат само во периодот од 11 до 15 часот, додека има делови кои воопшто и немаат вода

На поплаките од граѓаните им нема крај. Деновиве жителите кои гравитираат во реонот на село Вапила и Ливоишта се жалат дека од 15ти јуни до 15ти октомври вода имаат само во периодот од 11 до 15 часот, додека има делови кои воопшто и немаат вода. – Во време на пандемија, кога основно животно правило е […]

Повеќе

Зошто градоначалникот Георгиески и директорот на ЈП „Водовод“ ветуваа „Живот за сите“, а сега ги оставаат граѓаните без вода?

Локалната власт и градоначалникот Константин Георгиески на жителите од централното градско подрачје им ги ускратија основните услови за живот. Дефектот на улиците „Македонски Просветители“, Абас Емин” и околните улици ги остави граѓаните без вода, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид во врска со прекинот на водоснабдувањето во дел од централното градско подрачје. – Веќе два дена […]

Повеќе