Денес се празнува Спасовден (Вознесение на Господ Исус Христос)

Спасовден, или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од Воскресението. Господ во текот на 40 дена по своето воскресение им се јавуваше на учениците, зборувајќи им за царството Божјо. И откако им заповеда да не го напуштаат Ерусалим, туку да го чекаат слегувањето на Светиот Дух, тој ги изведе своите ученици во […]

Повеќе

Денеска е Вознесение Христово – Спасовден

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го слават Вознесение Христово или кај народот познат како Спасовден. Овој е еден од десетте празници посветени на Господ Исус Христос кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Света Тројца (Духовден) и секогаш е во четврток. Господ во текот на 40 дена по своето […]

Повеќе