УНЕСКО предложи Охрид да се стави на листата на загрозено светско наследство и бара уривање на дивоградбите

Поради недоволниот напредок до решавањето на проблемите и земајќи ги предвид постојаните закани и големите инфраструктурни и развојни проекти, кои што претставуваат потенцијална опасност, УНЕСКО во најновиот извештај препорачува да го стави Природното и културното наследство на Охридскиот регион на Листата на загрозено светско наследство, објавува СДК. Во извештајот, кој треба да биде разгледана на конференцијата […]

Повеќе

Георгиески зборува за урбанистички планови, а Охрид во последните две години стана дивоградба и ризикува да го изгуби статусот на светско заштитено наследство од УНЕСКО

Охрид ризикува да се вброи на листата места со светско и културно наследство во опасност. Ова го велат еколозите, според кои државата и градот немаат реализирано повеќе од половина од 19-те забелешки на Реактивната мисија на УНЕСКО, што ќе бидат разгледувани на специјална сесија на светската организација кон крајот на јуни во Баку. Тие посочуваат […]

Повеќе

ВМРО-ДПМНЕ Охрид:Георгиески да ги повлече точките за легализација на дивоградбите

Охрид се гуши од урбанистичкиот хаос што го создаваат СДСМ и в.д. градоначалникот Константин Георгиески. Урбанистичката деградација стана главна одлика на оваа Локална власт. Животот на СДСМ значи незаконски да се заграбат најатрактивните простори на Охридското крајбрежје, рече денеска портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид, Перчо Божиновски. -Откако претходно не успеаја во Градиште сега повторно се […]

Повеќе

Инфраструктурна стагнација и масовно појавување на дивоградби е лошата слика за Охрид со СДСМ и в.д. градоначалникот Константин Георгиески

Инфраструктурна стагнација и масовно појавување на дивоградби е лошата слика за Охрид со СДСМ и в.д. градоначалникот Константин Георгиески, рече претседателот на ОК ВМРО-ДПМНЕ Охрид, Сашо Донев. Објектот кружна раскрсница пред медицински центар Охрид кој е веќе постоечки 12 години не е нова градба, нагласи Донев и запраша дали градежните активности се извршуваат согласно одобрение […]

Повеќе