“Новото задолжување ќе го платат граѓаните, локалната власт наместо да се раздолжува од сопствен буџет трошеше милионски суми на нови вработувања и невладини организации”

Општина Охрид ќе се задолжува за да враќа стари долгови. Ова следува откако советниците од СДСМ и коалицијата ја изгласаа одлуката за долгорочно задолжување на општина Охрид. За советниците од опозицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, спорен е и моментот во кој се носи оваа одлука односно пред престојните локални избори. Според координаторката на советничката група, Гордана […]

Повеќе

Коњаноска: Одлуката за долгорочно задолжување на општина Охрид не нуди гаранција дека ќе се одблокира сметката на општината

Советниците од владејачкото мнозинство во Советот на општина Охрид ја изгласаа одлуката за долгорочно задолжување на Општина Охрид. Против беа советниците од опозицијата. Според координаторката на советничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Коњаноска, има два моменти кои што се многу спорни да се донесе ваква одлука токму сега и во формата која што е предложена. -Првиот […]

Повеќе

ВМРО-ДПМНЕ Охрид: Георгиески пред заминување сака да земе кредит од 5 милиони евра за раздолжување, а граѓаните ќе го враќаат идните 10 години

Веројатно малкумина од граѓаните разбраа дека во текот на вчерашниот ден во просториите на Општина Охрид се одржала јавна расправа за оправданоста од долгорочно задолжување  на Општина Охрид. Епилогот на расправата е непознат, освен веста дека се одржала, а ниту збор за тоа какви биле ставовите на присутната „јавност”. Јавна расправа по теркот на оние […]

Повеќе

Константин Георгиески на “јавна расправа” пред неговите вработени ја објасни потребата од долгорочно задолжување на општина Охрид

Денеска во Општина Охрид беше одржана Јавна расправа во врска со Физибилити анализата на оправданоста за долгорочно задолжување на општината, во насока на намалување на долгот и враќање на финансиската стабилност. На расправата се дискутираше за придобивките и ризиците од ваквиот начин на раздолжување, кои беа дадени во физибилити анализата и за сите детали од […]

Повеќе

Владата на СДСМ денеска се задолжува со нови 42 милиони евра

Денеска преку закажана аукција на државни записи Владата на Заев ќе ги задолжи граѓаните за нови 42 милиони евра наменети за враќање на стари долгови, додека во исто време за непродуктивни трошења и набавка на нови службени возила троши над 8 милиони евра, посочуваат од ВМРО-ДПМНЕ. – Владата безмилосно и душмански ги задолжува граѓаните и наместо […]

Повеќе