Денеска е Велика Сабота, денот меѓу смртта и воскресението: Последни подготовки пред најголемиот празник Велигден

Велика Сабота е ден на покојот, ден на Покојникот, ден на Најголемиот покој и на Најголемиот Покојник. Велика Сабота е денот меѓу смртта и воскресението, меѓу Петок и Велигден, денот што ги спојува распнувањето и радоста. Велика Сабота е ден од Страдалната Седмица. Велика сабота е посветена на споменот на пребивањето на Исус Христос во […]

Повеќе

Денес е Велики Петок, најтешкиот ден во годината

Велики Петок уште се вика и Распет Петок зашто на овој ден е распнат Исус Христос. Поради тоа овој ден се смета за најтежок празник во годината. На Велики Петок нема литургија. Наместо камбани, во црквите се до недела се слуша звукот на клепалото. Православниот канон за Велики Петок предвидува строг пост со вода, а многу […]

Повеќе

Почнува Страдалната седмица, еве што треба да прават верниците

Последната седма недела од чесниот пост што му претходи на Велигден е Страстната – Страдалната седмица. Оваа недела, од Велики понеделник до Велика сабота верниците ја поминуваат во строг пост, молитви и покајание. На богослужбите во црквите се потсетува на последните земни денови на Исус Христос, неговото приведување и страдањето на крстот. Оваа недела се […]

Повеќе

Денес се празнува Цветници

Православните христијани денеска го слават празникот Цветници познат уште и како Цветоносна недела и Врбица. Цветници е денот кога Исус Христос заедно со своите ученици влегол во Ерусалим. Тогаш народот го дочекал Исус со цвеќе, а овој настан традиционално секоја година се прославува една недела пред Велигден. Според тогашните закони, учител можело да биде само лице што наполнило […]

Повеќе