Дел од охридските села без вода, кај Подмоље фекалии се влеваат во езерото, а директорот Алексијоски мува не го лази

Охридските села Долно и Горно Лакочереј, Вапила и Ливоишта мака мачат со водоснабдувањето. Тие се жалат на чести прекини и намален притисок на водата кои им го отежнуваат секојдневното живеење во овие жешки денови. Велат дека проблемите почнале откако го предале водоводот во владение на ЈП „Водовод“. Реагирале до надлежните, но засега нема нивна реакција. Бараат […]

Повеќе

(ФОТО)Фекалии се влеваат во Охридско езеро, реконструкцијата на колекторот ниту на повидок

Отпадни води истекуваат од колекторскиот систем во населбата Свети Стефан во Охрид и директно се влеваат во Охридското Езеро. Непријатна миризба се шири во околината и покрај почетокот на туристичката сезона и се поголемиот број на капачи.  Проблемот со колекторот беше нотиран и во најновиот нацрт извештај на УНЕСКО во кој се препорачува Охрид да […]

Повеќе

(ФОТО)Фекалии се излеваат во Охридско Езеро кај Воска

Фекалии се излеваат директно во водите на Охридско Езеро кај населбата Воска, во близина на хотел Мизо. Читател на ОХРИД 24 ни испрати слики и алармираше за овој проблем. -Во близина на хотел Мизо, има цевка директно е на плажата и од неа излегуваат фекалии кои се влеваат во езерот. Цела околина смрди, а тука […]

Повеќе

(ФОТО+ВИДЕО)Колекторот пред колапс: Кај Подмоље непречистени фекални и отпадни води директно се влеваат во Охридското Езеро

Поради дотраеност  и неадекватно одржување на опремата состојбата со колекторскиот систем е доведена до целосен колапс. Дел од непречистените фекалии и отпадни води директно се влеваат во Охридското езеро што претствува еколошка катастрофа со огромни последици кон животната средина и јавното здравје. Жители на охридското село Подмоље, каде се наоѓа една од пумпните станици на […]

Повеќе

(ФОТО)Отпадни води од колекторот кај детското одморалиште се влеваат во езерото

Отпадни води од шахтата после хотелот Силекс, која е дел од колекторскиот систем, непрочистени се влеваат директно во Охридското езеро што претставува еколошка катастрофа со огромни последици кон животната средина и јавното здравје. Експертите потенцираат дека колекторот е пред колапс, а потребна е и санација и ревитализација на пумпните станици бидејќи дел од нив не […]

Повеќе