Николовски и Мерко ќе ја решаваат корупцијата во Струга

Вицепремиерот за борба против корупција и криминал, за одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски заедно со градоначалникот на општина Струга, Рамиз Мерко, разговараа за потребата од спроведување на мерките од Планот за борба против корупција кои се однесуваат на локалната самоуправа. “Се согласивме дека битката со корупцијата мора да ги вклучи сите општествени чинители, […]

Повеќе

Тасева: Политичарите, бизнисмените и функционерите се недопирливи за правдата

Слаѓана Тасева од Транспаренси Интернешнл во „Утро со Златев“, на Радио Лидер се осврна и случајот Рекет кој го спореди со случајот на Иснифарис Џемаили, кадешто има некаква судска разрешница, но не e до крај расчистено што се случило во тој конкретен криминален настан. „Јас го гледам како целосен криминален настан во кој има повеќе […]

Повеќе

Историски најлош ранг: Македонија на 111 место според индексот на корупција, пет места полошо од лани

Историски најлош ранг на листата за перцепција за корумпираност на државата според последниот извештај на Транспаренстност интернешнл. Со пад од 5 места во однос на лани, Македонија е на 111 место во друштво на Панама и Монголија, а заедно со БиХ на дното во регионот според перцепцијата за корупција. Промена во индексот нема, односно и […]

Повеќе

Македонија најнекорумпирана во време на ВМРО-ДПМНЕ, со највисоко ниво на корупција по доаѓањето на власт на Заев

По повод денешниот Меѓународен ден за борба против корупцијата (9 декември), Транспаренси Македонија ги сподели резултатите од истражувањето за Индексот за интегритет на владите во одбраната. Овој Индекс обезбедува детална оценка на ризиците од корупција во институциите на националната одбрана со оценување на секоја држава во пет клучни области: финансиска, оперативна, персонал, политичка, и јавни […]

Повеќе