Словенија го ратификува Протоколот за членство на Македонија во НАТО

Државниот Збор на Република Словенија денеска на вонредна седница го ратификуваше Протоколот за пристапување на Македонија во НАТО. Со тоа, Словенија стана втората земја-членка на Алијансата, која по Грција, го ратификува Пристапниот протокол во НАТО. Според најавите од Албанија, в четврток пристапниот Протокол треба да биде ратификуван и од албанскиот Парламент. Албанските медиуми јавија дека […]

Повеќе

Лазански: НАТО го добива Криволак, а Македонија станува депонија за радиоактивна муниција

Српскиот воено-политички аналитичар Мирослав Лазански вели дека прифаќањето на Македонија да се понижи со промена на името заради влез во НАТО е тажен настан, кој ќе ја претвори Македонија во депонија за радиоактивна муниција. Македонија се согласи да биде понижена заради влезот во НАТО, односно не сите Македонци, туку дел од политичката елита се согласи […]

Повеќе

Македонија повторно „вашата земја“, јазикот ни спомнат

Наспроти ветувањата на Зоран Заев дека македонскиот јазик и идентитетот ќе бидат „забетонирани“ и загарантирани со договорот од Преспа, НАТО денес одби да го именува јазикот како македонски. На интернет страницата на НАТО на која во живо се пренесуваше потпишувањето на протоколот за членство, беа понудени опции тоа да се следи на англиски, француски, па […]

Повеќе

Нов статус на Груевски:Нова парадигма. За името.

(Го честитам денешното потпишување на протоколот за НАТО. Размислувања за нова национална стратегија по новонастанатата ситуацијa со името) 1. Новонастаната ситуација Досегашната парадигма за постигнување разумен компромис со Грција пропадна. Назначувањето на марионетска влада во Република Македонија го сруши концептот кој бараше правичност, фер договор и разумен компромис. Македонија во спорот за името остапи речиси […]

Повеќе

Денеска се потпишува пристапниот протокол на Македонија во НАТО

Дваесет и деветте земји членки на Северно-атлантската Алијанса денеска во седиштето на организацијата ќе го потпишат протоколот за членството на Македонија во НАТО. Потпишувањето ќе се одвива на ниво на постојани дипломатски претставници на земјите членки. Од денеска, Македонија ќе може да присуствува на сите клучни формати на Алијансата, но нема да има право на […]

Повеќе