(ФОТО) На задолжувањата им нема крај – Владата на СДСМ утре ќе се заборчи за нови 38 милиони евра

Владата утре ќе се задолжува за нови 38 милиони евра. Имено, на официјалната страна на Народна Банка на Република Македонија објавена е аукција на државни хартии од вредност во износ од 2.300.000.000 денари или околу 38 милиони евра. Експертите алармираат за огромните задолжувања која ја следат оваа влада посебно и поради отсуството на капитални инвестиции, […]

Повеќе

НБРМ уверува – денарот е стабилен

Девизниот курс на денарот останува стабилен и нема да има промени во неговото ниво – велат од Народна Банка. Откако беa објавени текстови дека се прогнозира девалвација на денарот, на социјалните мрежи се крена уште поголема паника дека девалвира денарот. Од Народна банка повторуваат дека не се работи за девалвација на денарот, туку се работи […]

Повеќе

Банките ќе можат да понудат промена на договорните услови за кредитите

Промена на договорни услови на кредитни изложености кај банките и штедилниците предвидува Уредбата со законска сила што ја донесе Владата вчера, откако претходно за таа намена Советот на Народната банка ги донесе потребните регулаторни измени. -Со уредбата се утврдува како во текот на вонредната состојба да се остварат можностите дадени со регулаторните измени донесени од […]

Повеќе

Се трупаат долгови: Утре владата планира да се задолжи за нови 131,6 милиони евра

Владата утре ќе се задолжува за нови 131,6 милиони евра. Ова е едно од низата задолжувања што ги прави владата од почетокот на годината. Имено на официјалната страна на Народна Банка на Република Македонија објавена е аукција на државни хартии од вредност во износ од 131,6 милиони евра. Експертите коментираат дека задолжувањата континуирано растат додека […]

Повеќе

НБРМ: Странските инвестиции најниски во историјата- 21.6 милиони евра за три месеци

Народната банка во последниот квартален извештај нотира дека странските инвестиции за првите три месеци од годинава изнесуваат 21.6 милиони евра. На нето-основа, врз основа на странски директни инвестиции, во првиот квартал од 2019 година се остварени нето-приливи од 21,6 милиони евра. Овие остварувања, според Народната банка, се резултат на нето-приливи кај сопственичкиот капитал 75,5 милиони […]

Повеќе