Од понеделник во НУ Библиотека „Григор Прличев“ летна шема

НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од понеделник 10 јуни до 30 август годинава ќе работи во една смена од 08:30 до 16:30 часот. Во терминот од  08:30 до 16.00 часот читателите ќе можат да позајмат нови и да ги вратат веќе прочитаните книги.  Од НУ Библиотеката „Григор Прличев“ информираат дека во текот на летото […]

Повеќе

Промоција на новата книга поезија од Смиле Наумоски Брсјак „ЦВЕТОТ – психосеанса – “

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид на 30 мај во четврток од 13 часот ќе се одржи промоција на новата книга поезија од Смиле Наумоски Брсјак „ЦВЕТОТ – психосеанса – “. Промотор на книгата ќе биде Мерсиха Исмајлоска, а стихови ќе чита Александра Алексијевска. Книгата е илустрирана со слики во боја кои се хармонизирани […]

Повеќе

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ изложба на литература посветена на животот и делото на сесловенските просветители

Утре – четврток 23 мај во пресрет на 24 Мај – Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј во охридската библиотека од 13 и 30 часот ќе биде отворена изложба на литература посветена на животот и делото на просветителите. Во истиот термин во соработка со Средното економско училиште „Св Кирил и Методиј“ од Охрид […]

Повеќе

Нови наслови во охридската библиотека – мај 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови: “Алиас Грејс” – Маргарет Атвуд “Бусола” – Матијас Енар “Детството на Исус” – Џ. М. Куци “Мрачни скршнувања” – Џон Ралстон Сол “Писма до Милена” – Франц Кафка “Шанса” – Џозеф Конрад “Рашо ја спасува планетата земја” – Мимоза Ристова “Вистински правец” […]

Повеќе

Што најмногу читаа охриѓани во 2018

По повод Светскиот ден на книгата и авторското НУ Библиотека „Григор Прличев“ спроведе интерна анкета и анализа за тоа што најмногу читаат и кои автори и дела од домашаната и светска литература бараат членовите на библиотеката. Меѓу првите пет од странската литература (редоследот е случаен) изгледа вака: СЕДУМТЕ СЕСТРИ – Лусинда Рајли КУФЕРОТ ОД БЕРЛИН […]

Повеќе

Учениците од „Братство“ се потсетија на приказната за штурецот и мравката

1 Април – Денот на шегата во НУ Библиотека  „Григор Прличев“ беше одбележан со презентацијата на приказната за „Штурецот и мравката“. Гости во библиотеката беа учениците од трето одделение од ОУ „Братство – Единство“ заедно со своите учителки: Наташа Балева и Оливера Дамјаноска. Елизабета Бојческа и Христина Трпеска, вработени во библиотеката им ја презентираа приказната […]

Повеќе

Во НУБ „Григор Прличев“ два настани во пресрет на 8 Март – Меѓународниот ден на жените

Утре 6 март во 12 часот НУ Библиотекa „Григор Прличев“ во соработка со Почесниот конзулат на Руската федерација во Охрид ќе одржи креативна работилница за деца, посветена на празникот 8 Март. Триесеттина деца од ОУ „Св Наум Охридски“ од Пештани и подрачните училишта во Трпејца и Коњско ќе изработуваат честитки за своите најблиски. Во четврток […]

Повеќе

Филмот за добитникот на „Златниот венец“ на СВП Загајевски во Охрид

Во петок на 1 март од 19 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде прикажан документарниот филм посветен на минатогодишниот лауреат на Струшките вечери на поезијата полскиот поет Адам Загајевски. Во филмот кој е автопортрет на поетот преку луцидни прашања и одговори Загајевски ја презентира својата поезија и поетика . Комплетен автор […]

Повеќе

Ученици од ОУ „Христо Узунов“ дружеа со Пушкин преку „Сказна за рибарот и рипката“

Вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид во организација на Почесниот конзулат на Руската федерација во Охрид се одржи средба со ученци од Основното училиште „Христо Узунов“ со што се одбележаа 182 годишнината од смртта и 220 годишнината од раѓањето на големиот руски писател и поет Александар С. Пушкин. Елена Обухова од Рускиот конзулат […]

Повеќе

НУБ „Григор Прличев“ќе одбележи 182 годишнината од смртта и 220 годишнината од раѓањето на Пушкин

Утре во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид во организација на Почесниот конзулат на Руската федерација во Охрид ќе се одржи средба со ученци од Основното училиште „Христо Узунов“ со што ќе се одбележи 182 годишнината од смртта и 220 годишнината од раѓањето на големиот руски писател и поет Александар С. Пушкин. Учениците ќе бидат […]

Повеќе