(ФОТО) Охриѓани се гушат: Мерните станици синоќа регистрираа високо загадување

Мерните станици синоќа покажуваа големо загадување на воздухот во Охрид. Според податоците од апликацијата „Мој воздух“ најзагадено повторно беше на мерната станица „Марко Цепенков“ со 560 ПМ10 честички на метар кубен, што е за десет пати повеќе од дозволеното. На мерната станица „Мирче Ацев“ беа измерени 285 ПМ 10 честички на метар кубен, а на […]

Повеќе

(ФОТО) Охрид синоќа во врвот според аерозагаденоста: Место воздух се дишеше отров

Според податоците од апликацијата „Мој воздух“, Охрид синоќа беше во најзагадените градови. Најалармантна е ситуацијата кај мерната станица „Марко Цепенков“, односно кај Општата болница, каде во 00 часот беа измерени 488 пм10 честички на метар квадратен или речиси 10 пати повеќе од дозволеното. Таму изминатото деноноќие во повеќе наврати бројките беа во црвената зона. Ништо […]

Повеќе

(ФОТО) Охриѓани вечерва дишат загаден воздух

Охриѓани вечерва дишат загаден воздух. Тоа го покажуваат податоците на апликацијата „Мој воздух“. Па така според податоците од 19 часот вечерва од мерното место „Охрид – Богомилска“ концентрацијата на ПМ 10 честички изнесува 241 микрограм на метар кубен, што е за речиси пет пати повеќе од дозволеното (50 микрограми/метар кубен). Во исто време мерната станица […]

Повеќе