Денеска го славиме светецот кој се смета за заштитник на сите оние кои неправедно страдаат и патат

Свети Варлaм беше Антиохиец. Заради верата во Христос како Бог, беше изведен пред суд и мачен. Најпосле, мачителите на дланката му истурија жар, а одозгора ставија темјан, сакајќи да го натераат да го фрли жарот со темјанот пред идолите, па така да го натераат да ги покади. Но, Варлaм долго го држеше жарот во дланката, […]

Повеќе