За многу години Митровден!

Меѓу поголемите есенски празници поврзани со домашни служби спаѓа и празникот Митровден што се празнува во спомен на светиот великомаченик Димитриј Солунски, наречен уште и чудотворец и мироточив. Овој празник претставува и меѓник меѓу летниот и зимскиот период од годината. Овој празник меѓу народот е познат како Митровден (Митроен) и се празнува на 8 ноември […]

Повеќе

УТРЕ ГО СЛАВИМЕ МИТРОВДЕН: Кои се обичаите и верувањата за овој празник

Утре на 8. ноември се празнува големиот христијански празник Свети Димитриј во народот познат како Митровден.Именден празнуваат: Димитар, Митре, Димо, Димко, Димана, Димка, Мите, Димитрина, Митра… Свети Димитриј се роди во Солун, во третиот век. Бил син единец на солунскиот војвода. По смртта на татко му, цезарот Максимијан го постави Димитриј на истото место и […]

Повеќе