Честитка од ВМРО-ДПМНЕ Охрид по повод денот на светите браќа Кирил и Методиј

ВМРО-ДПМНЕ упатува искрени честитки по повод 24 Мај – Денот на македонските и сесловенски просветители светите браќа Кирил и Методиј. “На овој голем ден ги чествуваме нивното извонредното епохално и просветителско дело и  нивното огромно значење за Светот, за Европа, за Македонија и за Охрид изразено преку нивните големи мисии. Создавајќи ја и проширувајќи ја […]

Повеќе

Честитка на градоначалникот Кирил Пецаков по повод Денот на светите Кирил и Методиј

По повод 24.Мај, Денот на македонските и сесловенските просветители, светите браќа Кирил и Методиј, градоначалникот Кирил Пецаков упати празнична честитка. –Светите браќа Кирил и Методиј имаат бесценето историско, духовно и културолошко значење за македонскиот народ и за сите народи кои имаат  старословенско потекло. Нивната мисија за ширење на христијанската мисла и нивните дела претставуваат неисцрпна инспирација за човештвото и целокупниот цивилизациски напредок. Со создавање на словенската азбука – […]

Повеќе

(ФОТО) Охрид го чествува денот на Светите Кирил и Методиј

Со низа активности, Општина Охрид го одбележува денешниот   национален  празник посветен на Сесловенските просветители Кирил и Методиј. Утрово во Домот на Култура „Кирил и Методиј“  во населбата Кошишта се одржа Панихида и свеченост во чест на просветителите по што беше положено свежо цвеќе пред нивниот монументален споменик во градскиот парк. Во рамки на чествувањата беа […]

Повеќе

Промовиран трудот „Книга за Светите браќа Кирил и Методиј“

Во рамки на чествувањата по повод 24 Мај – Денот на Сесловенските просветители Кирил и Методиј, денес во зградата на локалната самоуправа се одржа промоција на книгата „Книга за Светите браќа Кирил и Методиј“ од авторите проф. д-р Димитар Пандев и проф. Славе Ѓорѓо Димоски. Издавач на книгата е Општина Охрид, а пред присутните во име на […]

Повеќе

Книга за светите браќа Кирил и Методиј

Во издание на општина Охрид, деновиве од печат излезе „Книга за светите браќа Кирил и Методиј“, што ја приредија Димитар Пандев и Славе Ѓорѓо Димоски. Во книгата на 298 страници се поместени осврти, научни текстови, есеи, поетски творби и други објави, низ кои се претставуваат животот, делата и мисијата на светите браќа, како и нивната […]

Повеќе