Македонија прифати дека Самоил е бугарски цар, а Наум и Климент хиротонисани од бугарска црква

Иван Илчев, член на комисијата за историја од Бугарија нагласува дека работата на заедничката комисија со Македонија е дојдена до критична фаза поради ликот и делото на Гоце Делчев. Според Илчев голем успех е што македонската страна признала оти Цар Самоил е дел од бугарската држава и оти е постигнато согласност дека Св, Климент и […]

Повеќе

Пропаѓа симболот на Охрид – Чинарот

Еден од симболите на Охрид, 11 вековниот чинар е во многу лоша состојба. Попушта поставената заштита на стеблото на Чинарот, а на надворешноста е видливо поткопувањето на стеблото. Од општина Охрид велат дека во тек е тендерска постапка за избор на стручна фирма која ќе превземе активности за санација, ревитализација и статичко обезбедување на чинарот. […]

Повеќе