Денеска е Св. маченик Трифун, заштитник на градинарите и лозарите

Меѓу поголемите празници кои македонскиот народ ги празнува со многу обичаи спаѓа и Свети Трифун, празник главно познат по обредното закројување на лозјата. Едни го сметаат за последен од зимските, а други за прв од пролетните празници. Како што забележале собирачите на македонските народни умотворби, но и на народните обичаи и верувања, тој бил покровител […]

Повеќе

(фото)Охридските бавчанџии и годинава традиционално го одбележаа празникот Св. Трифун

Охридските бавчанџии ја продолжија вековната традицијата на славење „Св. Трифун“. 16-та година по ред фамилиите Волкановци, Петановци, Василевци, Мишевци, Милошовци ја продолжуваат традицијата на своите претци, која била прекината во 60-тите години. Секоја година, бавчанџиите имаат свој кум-домаќин, кај кого заеднички се прославува празникот. И годинава триесеттина бавчанџии и нивни пријатели денеска по 16 пат […]

Повеќе