Пецаков: Компанија од ЕУ ќе инвестира во Охрид во производство на пловни објекти на сончева енергија, електрични мотори и мотори на сончева енергија

Делегација од Европска унија, составена од 21 амбасадор на држави членки на ЕУ, а предводена од шефот на делегацијата на Европската Унија во Република Македонија, Н.Е. Дејвид Гир, беше во посета на Охрид со цел запознавање со тековните и идни проекти кои би можеле да бидат поддржани од нивна страна. Меѓу другото, градоначалникот Кирил Пецаков […]

Повеќе

30% од странските инвеститори би заминале од Македонија поради корупцијата, криминалот, неефикасната администрација

Речиси една третина од странските инвеститори, или 30% од компаниите, би го преселиле бизнисот од Македонија во друга држава. Криминалот и корупцијата, неефикасната јавна администрација и нефункционалниот едношалтерски систем се најголемите пречки за работа во земјава. Анкетата спроведена од Делегацијата на германското стопанство во Македонија за деловната клима во земјава, покажува дека инвеститорите имаат проблем […]

Повеќе

Мицкоски: Ги задолжив градоначалниците од Охрид, Битола, Илинден да испратат писмо до компаниите кои мигрираат од кризните региони во Украина и Русија да дојдат и да инвестираат тука

Покрај инфраструктурната градба на локалната самоуправа мора да се посвети внимание и на она што централната власт не го прави воопшто, а тоа е привлекувањето на странски инвестиции, отворање на нови работни места кои ќе бидат добро платени, мотивирање на домашни инвеститори кои што исто така е отвораат нови работни места. А, во овие мигови […]

Повеќе