ВМРО-ДПМНЕ Охрид: Лицемерно е кога Владата на СДСМ го задолжи секое семејство за 1.500 евра, Таневски да ветува дека ќе делат ваучери од 150 евра – поткуп кој не може да го исплатат

Лазе Таневски заедно со својот ментор Зоран Заев само ветуваат, а за жал ништо не исполнија. Зарем пандемијата ги спречи за цело време од нивниот мандат да не успеат да развијат ниту една форма од ветениот домашен туризам со кој сега се тупаат в гради?! Ветија многу, не остварија ништо во туризмот. Затоа нека нѐ […]

Повеќе

Ќе се загубат од 2.000 до 20.000 работни места: Туризмот со две сценарија за последиците од кризата

До август – септември масовно е откажувањето на аранжманите, а има и драстичен пад на бројот туристи кои се очекуваат од странство. На повеќето компании од туризмот и угостителството ќе им требаат најмалку шест месеци до една година да се опорават ако епидемијата со коронавирусот заврши до крајот на 2020-та, покажува најновата студија за ефектите […]

Повеќе

Ковид-19 и македонскиот туризам

Откако Ковид 19 прерасна во светска пандемија, загубите во економијата не можат ниту да се измерат бидејќи се случуваат на дневна основа. И што повеќе трае оваа состојба, толку поголеми ќе бидат штетите. Туризмот, како еден од развојно најбрзо растечките општествено-економски феномени доби директен удар со непоправливи реперкусии. Како економски сектор кој инкорпорира огромен асортиман […]

Повеќе

Македонскиот туризам нема да го убие короната, туку луѓето кои се неспособни, а се на клучни места!

Изминативе неколку години македонскиот туризам беше продолжение на нешто што претходно се воспостави и функционираше, како и плод на случајност, наместо да биде плод на напорна работа и мудри политики. Владеачките структури инсталирани во туризмот, од пулсот на туризмот го научија само она штој се однесува на крвотокот на парите, како тој никогаш нема да […]

Повеќе

Домашните гости можат да ја спасат сезоната и туристичкиот сектор

Туристичкиот сектор објективно гледано е најпогоден од мерките за изолација наметнати поради епидемијата на коронавирусот. Оценка на хотелиерите е дека доколку мерките за изолација бидат олеснети во текот на наредниот месец, доколку следи постепено опуштање на рестриктивните ограничувања и нормализација на состојбите, преку добро осмислени мерки, со позитивна пропаганда и соодветна поддршка од медиумите, работите […]

Повеќе