Арсовска: Не се криви угостителите, криви се институциите што не им помагаат

Угостителскиот сектор соопшти дека нема да ги користи економските мерки, бидејќи со вакви мерки само дополнително ќе се задолжат. Економска логика има, треба кризата да ја преживеат, за некој нов ден можеби да се обидат да работат повторно, пишува претседателот на Сојузот на стопански комори, Данела Арсовска. За оние кои не ги разбираат, едноставно е, […]

Повеќе

Владините мерки недоволни за угостителството, отпуштени околу 15.000 лица

Туристичко угостителската комора на Македонија денеска објави дека илјадници угостителски објекти кои тие ги застапуваат нема да ги користат мерките на Владата бидејќи, како што посочија оттаму, се недоволни и селективни и ќе придонесат за нивно дополнително задолжување. – Ние овде од сектор угостителство од сите градови сакаме да дадеме до знаење дека сме свесни […]

Повеќе

Донев до Георгиески: Дали во оваа криза ќе се откажете од привремените вработувања и средствата во висина од 18.000.000 денари ќе ги пренамените за поддршка на туризмот и угостителството во Охрид

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид, Сашо Донев упати прашање до градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески. Коста, дали ќе се откажете од привремените вработувања во оваа тешка криза и средствата од 18.000.000 денари ќе ги пренамените за поддршка на туризмот и угостителството во Охрид кои до вчера ви ја полнеа општинската и државната каса, а сега […]

Повеќе

Поради коронавирусот загрозени 29.000 вработени во угостителството, се бара помош од државата

Државата да каже дали предвидува поддршка за угостителите. Ако не, тие навреме да бараат помош преку други мерки, за да не останат без никаков приход, апелира денеска Групацијата за угостителство при Сојузот на стопански комори. Групацијата предупреди дека угостителите не можат сами да го издржат економскиот удар од коронавирусот и дека најверојатно голем дел од […]

Повеќе