Георгиески зборува за урбанистички планови, а Охрид во последните две години стана дивоградба и ризикува да го изгуби статусот на светско заштитено наследство од УНЕСКО

Охрид ризикува да се вброи на листата места со светско и културно наследство во опасност. Ова го велат еколозите, според кои државата и градот немаат реализирано повеќе од половина од 19-те забелешки на Реактивната мисија на УНЕСКО, што ќе бидат разгледувани на специјална сесија на светската организација кон крајот на јуни во Баку. Тие посочуваат […]

Повеќе

ОХРИД SOS:Константин Георгиески започна со реализација на вистинската програма-уништување на зеленилото и урбана експанзија

Само ден после изборната победа, Константин Георгиески и Општина Охрид почнаа со спроведување на изборната програма. Но не почитувани сограѓани, не тоа што беше напишано на флаерите кои се оставаа по поштенските сандачиња и возилата. Ова е вистинската програма. Никакво зачувување на животната средина, никаков мораториум за градба кој беше препорачан од УНЕСКО, нема потреба […]

Повеќе

ВМРО-ДПМНЕ Охрид:Георгиески да ги повлече точките за легализација на дивоградбите

Охрид се гуши од урбанистичкиот хаос што го создаваат СДСМ и в.д. градоначалникот Константин Георгиески. Урбанистичката деградација стана главна одлика на оваа Локална власт. Животот на СДСМ значи незаконски да се заграбат најатрактивните простори на Охридското крајбрежје, рече денеска портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид, Перчо Божиновски. -Откако претходно не успеаја во Градиште сега повторно се […]

Повеќе