Македонија прифати дека Самоил е бугарски цар, а Наум и Климент хиротонисани од бугарска црква

Иван Илчев, член на комисијата за историја од Бугарија нагласува дека работата на заедничката комисија со Македонија е дојдена до критична фаза поради ликот и делото на Гоце Делчев. Според Илчев голем успех е што македонската страна признала оти Цар Самоил е дел од бугарската држава и оти е постигнато согласност дека Св, Климент и […]

Повеќе

(ФОТО)Наместо споменикот на цар Самоил, охриѓани добија албанско знаме на тврдината

Во 2017 година кога СДСМ победи на локалните избори, освојувајќи ги меѓудругото и Скопје и Охрид, тогашниот носител на советничката листа на СДСМ во Охрид, а сегашен кандидатот за градоначалник од истата партија, Константин Георгиески, на фејсбук постираше слика со сегашниот градоначалник на Скопје, Петре Шилегов, под која напиша: „Победници!!! ДОГОВОР…Споменикот на Цар Самоил доаѓа […]

Повеќе

Свети Наум, цар Самоил и Свети Климент ќе ги празнуваме заедно со Бугарија

Ова беше договорено на продолжението на Комисијата која треба да ги „испегла“ различните погледи на историјата на двете земји. По два дена дискусија мешовитата  македонско бугарската комисија ги испегла разликите за Цар Самуил, а договорено е и заедничко чествување на Св. Климент и Св. Наум. Тие не прецизираа што конкретно се договориле. Тие информираа дека   […]

Повеќе