Поради НАТО, кинеската опрема во македонската мрежа за Владата е многу проблематична

Иако не е услов за членството на Македонија во НАТО се отвораат прашања околу безбедноста и кинеското влијание во развојот на 5Г мрежата и дигиталната инфраструктура во земјата, потврдија денеска од Владата, пишува Лидер. На Самитот на лидерите на НАТО кој ќе се одржи утре во Лондон, 5Г технологијата, улогата на Кина и на нејзиниот […]

Повеќе

АЕК: Нема основа граѓаните да се грижат за штетноста од зрачењето на 5Г

Нема простор за загриженост за штетност од зрачењето на новите технологии во електронските комуникации, како и идната примена на 5Г технологијата, порача денеска директорот на Агенцијата за електронски комуникации АЕК Сашо Димитријоски. Споредбената анализа на АЕК за тоа дали новите технологии го зголемуваат нејонизирачкото зрачење, според најновите мерења извршени кај 149 градинки покажале дека вредностите […]

Повеќе