„Охридско лето“ приредува велигденски концерт со ансамблот „Ноктурно“

Во рамките на дополнителната програма на „Охридско лето“, а по повод големиот христијански празник Велигден, на 23-ти април во катедралната црква Св. Софија ансамблот „Ноктурно“ од Србија ќе одржи концерт на духовна музика. Вокалниот ансамбл „Ноктурно“ настанал кон крајот на 2005 година како потреба на домашна сцена да се претстават музички дела од различни жанрови. […]

Повеќе

Учениците од „Братство“ се потсетија на приказната за штурецот и мравката

1 Април – Денот на шегата во НУ Библиотека  „Григор Прличев“ беше одбележан со презентацијата на приказната за „Штурецот и мравката“. Гости во библиотеката беа учениците од трето одделение од ОУ „Братство – Единство“ заедно со своите учителки: Наташа Балева и Оливера Дамјаноска. Елизабета Бојческа и Христина Трпеска, вработени во библиотеката им ја презентираа приказната […]

Повеќе

„Имам нешто да ти кажам“ – поетска ноќ во “Шила“ по повод светскиот ден на поезијата

Денеска, по повод светскиот ден на поезијата 21 март, со почеток од 20:00 часот во кафѐ и бар “Шила“ ќе се оддржи шестото издание на „Имам нешто да ти кажам“- поетско читање од аматери-вљубеници во пишанот збор. Ќе се чита авторска поезија и поезија од познати домашни и светски автори. Повикот за учесници е отворен. […]

Повеќе

Во НУБ „Григор Прличев“ два настани во пресрет на 8 Март – Меѓународниот ден на жените

Утре 6 март во 12 часот НУ Библиотекa „Григор Прличев“ во соработка со Почесниот конзулат на Руската федерација во Охрид ќе одржи креативна работилница за деца, посветена на празникот 8 Март. Триесеттина деца од ОУ „Св Наум Охридски“ од Пештани и подрачните училишта во Трпејца и Коњско ќе изработуваат честитки за своите најблиски. Во четврток […]

Повеќе

Филмот за добитникот на „Златниот венец“ на СВП Загајевски во Охрид

Во петок на 1 март од 19 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде прикажан документарниот филм посветен на минатогодишниот лауреат на Струшките вечери на поезијата полскиот поет Адам Загајевски. Во филмот кој е автопортрет на поетот преку луцидни прашања и одговори Загајевски ја презентира својата поезија и поетика . Комплетен автор […]

Повеќе

Драмско дело за Прличев од академик Витомир Митевски

Книгоиздателството „Матица македонска“ го објави драмското дело „Прличев – сценски приказ на поетовата судбина“ од академик Витомир Митевски. Сценскиот приказ и животот на поетот е предаден според автентични списи од големиот македонски преродбеник, изнесени во Автобиографијата, како и според негови писма, говори, песни и сл. ОХРИД 24 Please follow and like us:

Повеќе