Постењето во христијанството е многу повеќе од начин на исхрана

За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар, пред 5 дена, односно на 28 ноември почна шестнеделниот божикен пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божик, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божик не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, […]

Повеќе

(ФОТО) Од денеска почнуваат Божикните пости: Ова се правилата за постење, еве што треба да јадете секој ден

Денеска, 28. ноември, започнуваат Божикните пости кои траат 40 дена, пред големиот празник Рождеството Христово Божик, на 7. јануари. Православната црква запишала дека Божикниот пост е востановен за да верниците можат, во пресрет на Рождеството Христово, да се исчистат себеси со покајание, молитва и пост, и со чисти срца, душа и тело, благословено да Го […]

Повеќе