Пецаков: Охрид и годинава ќе испрати силна поддршка за поголема инклузија и достоен живот на лицата со ретки болести

Преку боите на ретките, Охрид и годинава ќе испрати силна поддршка и ќе го крене гласот за поголема инклузија и достоен живот на лицата со ретки болести и нивните семејства, напиша градоначалникот Кирил Пецаков на својата официјална фејсбук страница. “Како заедница која ја негува различноста и ја поддржува борбата за човечност и солидарност, од година […]

Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Ахалазија

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како СВОЈ, по шести пат ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести од кои заболува и со кои се соочува и живее населението […]

Повеќе

Јавен повик за доделување стипендии на лица со ретки болести и посебни потреби во општина Охрид

Врз основа на член 50, став 1 од Законот за локалната самоуправа („Службен весник на Република Македонија“ бр 5/02) и програмата за социјална и здравствена заштита на општина Охрид за 2024 година, Градоначалникот на општина Oхрид објавува: ЈАВЕН ПОВИК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА УЧЕНИЧКИ, СТУДЕНТСКИ СТИПЕНДИИ КАКО И СТИПЕНДИИ ЗА ЛИЦА ЗАПИШАНИ НА МАГИСТЕРСКИ И ДОКТОРСКИ […]

Повеќе

Учениците и наставниците од „Ванчо Николески“ – Лескоец и оваа година со поддршка на лицата со ретки болести

И оваа година учениците и наставниците од ООУ „Ванчо Николески“ – Лескоец се вклучија во поддршка на лицата со ретки болести, правејќи низа активности и креативни работилници во текот на овој месец.  Преку обоени дланки, цртежи, пароли и пораки изразија поддршка за лицата со ретки болести, сочувствувајќи со нив, искажувајќи почит и разбирање за нивната тешка ситуација, но и спремност да […]

Повеќе

Ги запознаваме ретките болести 2023: Остеогенезис имперфекта

Ги запознаваме ретките болести 2023 28 дена во февруари со 28 ретки дијагнози Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и оваа година, петта по ред, ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести. […]

Повеќе

Ги запознаваме ретките болести 2023: Канаванова болест

Ги запознаваме ретките болести 2023 28 дена во февруари со 28 ретки дијагнози Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и оваа година, петта по ред, ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести. […]

Повеќе

Ги запознаваме ретките болести: Гронблад-Страндбергов синдром

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и оваа година, петта по ред, ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести. Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат. Како ја добиваат […]

Повеќе