Денес се празнува Обрезание Господово, св. Василиј Вeлики и Православна Нова година

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар христијанските верници празнуваат три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година. Oбрeзаниe на Гoспoд и Бoг и Спаситeлoт наш Исус Христoс Oсмиoт дeн пo раѓањeтo бoжeствeниoт Младeнeц бил дoнeсeн вo храмoт и бил oбрeзан спoрeд закoнoт штo пoстoeл вo Израeл уштe […]

Повеќе