Пецаков: Започнуваме постапка за брендирање на услуги и издавање сертификати од Биосферен резерват на УНЕСКО, Охрид – Преспа

Градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков, преку “ZOOM” платформата оствари средба со претставникот на Fondacione Santagata -Торино, г- дин Алесио Ре и Дејан Пановски од Билатералниот секретаријат за сливот на Охридското езеро. “Заедно започнуваме постапка за брендирање на услуги и издавање сертификати од Биосферен резерват на УНЕСКО Охрид – Преспа. Дополнително разговаравме за можности за заедничко […]

Повеќе

Општина Охрид ќе доделува стипендии за ученици и студенти со ретки болести и интелектуална попреченост

Општина Охрид во рамки на програмите за претстојната година за прв пат предвидува доделување на стипендии за ученици, студенти, магистранти и докторанти со ретки болести и интелектуална попреченост, кои учат и студираат во државни и приватни училишта односно универзитети. Оваа мерка денеска по повод Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби ја презентираше градоначалникот Кирил […]

Повеќе

Пецаков во интервју за „Слободен печат“: Среќен сум за Охрид, се реши најголемиот проблем

Охрид го има решено најголемиот и најгорлив проблем, бидејќи ќе сопре урбаната деградација и градежното дивеење кое му се случуваше на градот и тој правилно ќе се развива, истовремено штитејќи ги неговите вредности како и животната средина, вели во интервјуто за „Слободен печат“, со новинарката Југослава Дуковска, новиот градоначалник на Охрид, д-р Кирил Пецаков. Тој […]

Повеќе

Пецаков: Се надевам дека концептот на социјално претприемништво ќе прерасне во една успешна приказна во Охрид и целиот Југозападен регион

Денес во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид се одржа првиот Регионален саем на социјални претпријатија од Југозападниот регион во организација на Регионалниот центар за поддршка на социјални претпријатија и проектот „Поддршка на социјалните претпријатија“. Во своето обраќање пред присутните градоначалникот Кирил Пецаков истакна дека овој настан е многу значаен за нашиот регион бидејќи […]

Повеќе

Интензивни активности за подигнување на степенот на јавна чистота во Охрид и околината

Ј.П.„Охридски Комуналец” деновиве спроведува интензивни активности за подигнување на степенот на јавна чистота во градот и околината. Со ангажирање на специјална механизација се расчистени повеќе мини депонии кои несовесни граѓани ги имаа создадено. Од расфрлан комунален отпад, кабаст отпад и градежен шут, се расчистуваа повеќе локации во туристичката населба Лагадин, с.Елшани, с.Долно Лакочереј, а од […]

Повеќе

Генералки на улиците „Кленоец” и „Радојца Новичиќ” и активности за подигање на паднатите лисја

Екипите на „Јавна хигиена” спроведоа активности за генерално расчистување на ул.„Кленоец” и ул.„Радојца Новичиќ”, објави на својата официјална Фејсбук страница градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков. Темелно се расчистуваа тротоарите, просторот околу тротоарите и граничниците од коловозот. Отстранета е ниска и дива вегетација и  подигнат е расфрланиот отпад. Во изминативе есенски  денови интензивно се спроведуваат активности […]

Повеќе

Започна поставувањето на нова фекална канализација на улиците „Будва“ и „Винковачка“

Градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков, денеска изврши увид на градежните активности за поставување на нова фекална канализација на улиците „Будва“ и „Винковачка“. Според проектот, на улицата „Будва“ фекалната канализација е во должина од 225 метри, а се поставуваат Ф300 цевки, додека на улицата „Винковачка“ е 135 метри и се поставуваат Ф200 цевки. Вкупната вредност на […]

Повеќе

Започнува постапка за брзо решавање на предметите за легализација

На денешната седница на Советот на Општина Охрид како дел од дневниот ред беа повеќе од 100 предмети за легализација. – Започнуваме постапка заедно со опозицијата за брзо решавање на предметите за легализација. На денешната седница на Советот на Општина Охрид како дел од дневниот ред се над 100 предмети за легализација. Процесот за брзо решавање на предметите за легализација почнува со […]

Повеќе

(ФОТО) Промените започнуваат и тие се гледаат и во Охрид: Ново булеварско решение за „Македонски просветители“

Започна изградбата на булеварот „Македонски просветители“ во Охрид кој што документационо беше завршен во изминатиот период. Како што истакна градоначалникот Кирил Пецаков, „Македонски просветители“ ќе биде комплетно булеварско решение со двосмерна велосипедска патека, две пешачки патеки и две коловозни ленти. –Во моментов само ќе тендерираме уште две работи кои што не беа завршени по однос […]

Повеќе

Се поплочува тротоарот на улица „Марко Цепенков“

Градоначалникот, Кирил Пецаков денеска беше на увид на улица „Марко Цепенков“ каде започнаа градежните активности за реконструкција на тротоарот. Во моментов се поставуваат бехатон плочки  во должина од 400 метри на потегот од „Стобекс“ до кружниот тек на пресекот меѓу улиците „Марко Цепенков“ и  „Момчило  Јорданоски“. Please follow and like us:

Повеќе