(ФОТО) Кошиштани верни на традицијата за Василица

Традиционално и оваа 2020 година во маалото во населба Кошишта кај домот “Св. Кирил и Методиј” се разгоре василичарскиот оган. Се играа ора, проследени со музика. Веселата атмосфера беше надополнета со печење колбаси на жар, топол леб, туршија и црвено домашно вино. Точно на полноќ, минатогодишната кума Хрисантина Паскали, на присутните им подели банички. Среќата […]

Повеќе

Вечерва се дочекува православната Нова година – кои се обичаите и верувањата?

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечерва се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во Македонија, Василица многумина ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј го слават и својот именден. На семејната трпеза […]

Повеќе