Одржан настанот „Вкусете го Охрид! …локално“

Деновиве во Охрид на плоштадот кај Долна Порта се одржа манифестацијата „Вкусете го Охрид! …локално“ што наликуваше на голема гостинска софра каде посетителите вкусуваа охридски специјалитети приготвени на традиционален начин. На случувањето присутните се запознаа со локалните производители на традиционална храна и имаа можност да вкусат домашни месни производи, комат, ѓомлезе, леб под сач, џемови и слатка. Беа понудени […]

Повеќе

Претставени иновативни решенија за дигитализација на туристичкиот сектор

Пред присутни од приватниот, јавниот сектор, академската заедница и претставници на меѓународни организации се одржа настанот „Дигитални решенија за туризам“, организиран од Програмата за зголемување на пазарната вработливост – ИМЕ на Швајцарската агенција за развој и соработка, во партнерство со Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“- Охрид и Факултетот за туризам и […]

Повеќе

Петкоска: Власта не го закочи само Собранието, туку ги закочи и Охрид и Струга и целокупниот туристички и економски развој на државата

Случувањата на вчерашната пленарна седница се најдобар сведок за дволичноста на власта која со избрзаните законски решенија, туристичките места ги направи неатрактивни викенд дестинации! Имено, на 18ти април пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ поднесе Предлог закон за дополнување на Законот за трговија по скратена постапка, со кој побаравме туристичките места да можат да работат и во […]

Повеќе

Охрид како туристичка дестинација ќе се промовира во Турција

Охрид како привлечна туристичка дестинација наскоро ќе биде прикажан на турската НТВ телевизија откако викендов неколкучлена тамошна екипа сними репортажа во градов. Гостите од Турција се запознаа со културно – историските знаменитости на Охрид и со вкусните охридски специјалитети. Во репортажата ќе бидат опфатени убавините на старото градско јадро со специфичните охридски занаети, копаничарство и охридскиот бисер, а […]

Повеќе

Туристичката година е критична и неизвесна, оценува бизнис секторот

Критична, ризична и неизвесна ќе биде оваа туристичка година. Веќе ги изгубивме рускиот, украинскиот и полскиот пазар, намалени се групите на нашите традиционални посетители од Белгија и Холандија, а откажани се и голем број аранжмани или можеби ќе се реализираат, но без гаранција, оценува бизнис секторот од Здружението за угостителство и туризам при Стопанската комора […]

Повеќе

Охрид се претстави на Саемот за туризам во Белград

Денеска, во рамки на Самот за туризам што  по 43-ти пат се одржува во Белград, Србија, беа презентирани туристичките вредности на Охрид и новините на туристичката понуда. Пред  учесниците на Саемот и српските туристички работници за туристичките вредности и потенцијали на Охрид зборуваше градоначалникот, Кирил Пецаков. – Верувам дека Охрид како најголем туристички центар во Македонија, е  […]

Повеќе

Јавен повик за финансирање на проекти од областа на одржливиот локален економски развој и туризмот за 2022 година

Согласно Програмата за поттикнување на развојот на туризмот на општина Охрид и Програмата за поддршка на локалниот економски развој на општина Охрид за 2022 година, Општина Охрид објавува: ЈАВЕН  ПОВИК ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ОД ОБЛАСТА НА ОДРЖЛИВИОТ ЛОКАЛЕН ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И ТУРИЗМОТ ЗА 2022 година Кандидати кои можат да аплицираат се здруженија на граѓани, месни и […]

Повеќе

(ВИДЕО) Конфликтот во Украина ќе се одрази врз туризмот, хотелите спремни да прифатат бегалци

Руско-украинската војна ќе влијае негативно врз туризмот во земјава, велат хотелиерите во земјава. Туристичките работници велат дека туристите од Украина биле присутни во градот во договор со локални туристички агенции, но и преку туристички агенции од регионот. Доколку има потреба, хотелските капацитети на охридско-струшката ривиера подготвени се да прифатат бегалци од Украина. Please follow and […]

Повеќе

Јавна презентација и јавна расправа по Нацрт Извештајот за стратегиска оцена на влијанието на животната средина за Стратегија за развој на туризмот во општина Охрид 2020-2025 година

Врз основа на чл.69 од Законот за животна средина (Службен весник на Р.М. бр. 53/05,81/05,24/07,159/08,83/09,48/10, 51/11, 123/12 и 93/13, 42/14, 44/15, 129/15 , 39/16 и 99/18) и Уредбата за учество на јавноста во текот на изработка на прописи и други акти, како и планови и програми од областа на животната средина (Службен весник на Р.М. […]

Повеќе