ВМРО-ДПМНЕ Струга: Нека 11 Октомври ни биде патоказ, да ја чуваме слободата, сувереноста и независноста на нашата татковина, Република Македонија!

Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ Струга, на сите граѓани на Република Македонија им го честита 11 Октомври – Денот на народното востание. Во честитката се вели: „Овој ден е симбол на непокорот и слободарскиот дух на македонскиот народ. Токму на овој ден 11 октомври 1941 година, благодарение на храбрите и непоколебливи борци, сонот на многу генерации […]

Повеќе

ВМРО-ДПМНЕ Охрид: Нека ни е честит и вековит 11 Октомври! Да живее Република Македонија!

ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид на сите граѓани им го честита државниот празник, 11 Октомври – Денот на народното востание на македонскиот народ. Во честитката се вели: 11 Октомври претставува продолжување на слободарските традиции на македонскиот народ. Оруженото востание против фашистичкиот окупатор е историски момент од Народноослободителната борба за остварување на вековниот сон на нашите предци за […]

Повеќе

Честит 11 Октомври – Македонија го одбележува денот на народното востание

Денеска се одбележува 11 Октомври, Денот на народното востание. Македонија одбележува 79 години од почетокот на антифашистичкото востание. Организираното востание на македонскиот народ против бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор за ослободување на земјата започнало на 11 Октомври 1941, кога Првиот прилепски партизански одред ја нападнал бугарската полициска станица Участок и телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп. Во […]

Повеќе