Воспоставени успешни партнерства за иден одржлив развој на руралните области на регионот на Охридското Езеро

Здружението на граѓани за рурален туризам, екологија и традиција – ОРТЕТ во партнерство со организациите Њу Импакт од Поградец, Балканија од Скопје и Лицеј од Белград, во изминатиот период од 4 месеци реализираше низа на проектни активности со финансиска поддршка на Фондот на Западен Балкан и Европската Унија, а во рамките на програмата за поддршка […]

Повеќе

Јавна расправа за прогласување на Охридското Езеро за Споменик на природата

Денес во големата сала на Општина Охрид во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање, се одржа јавна расправа по Нацрт Законот за прогласување на „Охридското езеро“ за заштитено подрачје во категорија III – Споменик на природата. За претставниците на Министерството и другите државни институции, донесувањето на законот ќе се овозможи зачувување на […]

Повеќе

Поставени пловни препреки на реката Сатеска и реката кај Даљан за заштита на Охридското Езеро

Во рамки на долгорочната платформа за општествена одговорност „Наша гордост. Наша одговорност“ на Пивара Скопје, поставени се пловни препреки на реката Сатеска и реката кај Даљан кои беа посочени како едни од најголемите загадувачи на Охридското Езеро. Средствата за овие препреки се обезбедени преку иницијативата за издвојување 1 денар од секое продадено стаклено шише со […]

Повеќе

Помеѓу Трпејца и Свети Наум, пронајдени 15 рибарски мрежи со улов од околу 13 килограми риба

На 20/21.05.2023 во периодот од 22.00 до 02.00 часот, полициски службеници од Полициската станица за граничен надзор „Охридско езеро“- Регионален центар за гранични работи Запад, во содејство со инспектори по рибарство од Државниот инспекторат за земјоделие, во водите на Охридското Езеро реализираа патролни активности со мерки согласно Законот за рибарство и аквакултура. Притоа, на околу 20 мeтри […]

Повеќе

Објавен документарен филм за значењето на трската во Охридското Езеро

Здружението за заштита и одржлив  развој на животната средина „Регионален зелен  центар “ Охрид го објави документарниот филм за значењето на трската во Охридското Езеро. Оваа активност е дел од проектот „Мапирање и управување со трската во Охридското Езеро“. Документарниот филм претставува збир на постигнатото од секоја фаза на проектот, односно неговата содржина се конципира со помош на статистичките податоци добиени од […]

Повеќе

Едукативни видеа од проектот „Мапирање и управување со трската во Охридското Езеро“

Во периодот од 10.09.2022 до 19.10.2022 година, Здружението за заштита и одржлив развој на животната средина – Регионален зелен центар Охрид спроведе изработка на 8 кратки видеа од едукативно- информативен карактер. Активноста е во рамки на проектот „Мапирање и управување со трската во Охридското Езеро“. Во текот на еден месец, се снимаа и постпродукциски се […]

Повеќе

(ФОТО) Исчистено дното на Охридското Езеро кај Трпејца

Согласно годишната програма за 2022 на Секторот за заштита на животната средина и управување со отпад, со одвиваше акција за чистење на дното на Охридското Езеро кај Трпејца. Чистењето го реализираше „Клубот за подводни активности“. Од дното на езерото беше извадена поголема количина на отпад, стари гуми, пластични и стаклени шишиња, шпорети, бојлери, телевизори и покуќнина. […]

Повеќе