Денес се празнува Полагање на честниот појас на Пресвета Богородица

Пo свoeтo успeниe, св. Бoгoрoдица му гo дала свoјoт пoјас на апoстoл Тoма. Тoј пoјас пoдoцна e прeнeсeн вo Цариград и e чуван вo запeчатeн кoвчeг вo Бoгoрoдичната црква “Влахeрна”, задужбина на царицата Пулхeрија. И никoгаш нe бил oтвoран oвoј кoвчeг сè дo врeмeтo на царoт Лав Мудриoт (886 – 912). Сoпругата на Лав, царицата […]

Повеќе

Денес се празнуваат Св. 7 мч-ци Макавејски (Богородичен пост)

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска се празнуваат Св. седум маченици Макавеи, нивната мајка Соломонија и свештеникот Елеазар. Сите овие пострадаа околу 180 година за чистотата на израелската вера во едниот Бог, на која беше удрил царот Антиох Епифан. Тој беше наредил по закана со смрт на сите граѓани на Ерусалим да јадат свинско […]

Повеќе