Советот на општина Охрид со поддршка на кампањата „Ги запознаваме ретките болести 2023“

По повод месецот на ретки болести, претседателот на советот на Општина Охрид, Сашо Донев, и советниците на Советот на Општина Охрид се вклучија во кампањата „Ги запознаваме ретките болести  2023“, која започна денеска и ќе трае до крајот на месец февруари. Со боење на едната дланка како симбол за 5% од пациентите со ретки болести […]

Повеќе

Свикана 21. седница на Советот на општина Охрид

Советниците на општина Охрид на 22 декември ќе ја одржат 21. седница. За седницата предложен е следниот дневен ред: Усвојување на Записникот од 11-та седница, Записникот од 17-та седница и Записникот од 18-та седница Предлог-програма за поттикнување на развојот на туризмот на општина Охрид за 2023 година. Предлог-програма за поддршка на локалниот економски развој на општина Охрид за 2023 година. […]

Повеќе

Кои советници во Советот на Општина Охрид биле најмногу активни, а кои најмалку

Здружението за мултикултурна интеграција “Инклузија” од Охрид, го спроведува истражувањето за првата година од функционирањето на советот преку анализата за работата на советниците преку проектот  “Мојот советник под лупа”, со цел зголемување на транспарентноста, отчетноста и доброто владеење на локалната самоуправа и запознавање на јавноста со работата на нивните претставници во општината. Согласно записници од […]

Повеќе

Блокирана седницата на Советот, дали ќе се обезбедат финансиски средства за Охридскиот пливачки маратон

Овој е начинот на кој советничката на Левица Виолета Аврамоска бесрамно, дрско и потценувачки си тера мајтап со граѓаните на Општина Охрид и членовите на Советот. Со поднесените 80 амандмани по предлог Програмата за располагање на градежно земјиште сопственост на Република Македонија, советничката предлага зголемување на минималната почетна продажна цена за само 12 денари и […]

Повеќе

Донев: Ја свикав 15-та седница на Советот на која ќе се обезбедат 2.000.000 денари за организација на Охридскиот пливачки маратон

Како претседател на Советот на Општина Охрид ја свикав 15-та седница на која: Ќе се обезбедат 2.000.000 денари за организација на Охридскиот пливачки маратон. Охридски пливачки маратон ЌЕ имаТ, напиша претседателот на Советот на општина Охрид, Сашо Донев на Фејсбук. Please follow and like us:

Повеќе

Заврши четиринаесеттата седница на Советот на oпштина Охрид

На денешната 14-та седница на Советот на oпштина Охрид, со мнозинство гласови беа изгласани сите 25 точки на дневниот ред. Советниците ги усвоија Предлог-програмата за измени на програмата за поддршка на локалниот економски развој на општина Охрид за 2022 година; Предлог-програмата за измени на програмата за поттикнување на развојот на туризмот на општина Охрид за 2022 […]

Повеќе

Донев до Михајловски: Правилници за линискиот превоз се носат бидејќи вашата партија не знае како да го спречи растот на цената на горивата

На вчерашната седница на Советот на општина Охрид, меѓу точките беа и оние кои се однесуваат на линискиот превоз во општина Охрид. Од опозицијата за збор се јави советникот Бојан Михајловски, кои имаше забелешки за измените и носењето нови одлуки. -Многу малце несериозно е зошто на секоја седница имаме нов правилник, нова одлука, прекинување на […]

Повеќе

Заврши дванаесеттата седница на Советот на општина Охрид

На денешната, дванаесетта седница на Советот на Општина Охрид, дневниот ред беше надополнет со предлог одлуката за давање согласност на пречистен текст на статутот на ЈП „Нискоградба“ – Охрид, која беше усвоена. Советниците ги усвоија и предлог одлуките за измена и дополнување на програмата  за  одржување и заштита на локални патишта и улици и регулирање […]

Повеќе

Свикана дванаесеттата седница на Советот на општина Охрид

Врз основа на член 39 од Законот за локалната самоуправа („Сл.весник на РМ“ бр.5/2002) и член 26 од Статутот на општина Охрид („Сл.гласник на општина Охрид“ бр.8/2007, 01/08, 10/10, 05/11, 09/14, 14/14, 10/19 и 15/20), претседателот на Советот донесува: Р Е Ш Е Н И Е ЗА СВИКУВАЊЕ НА ДВАНАЕСЕТТАТА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД […]

Повеќе

20 барања на охриѓани за социјална помош не се одобрија, советничката од Левица не дојде на Комисијата за финансии

Советничката од Левица во Советот на Општина Охрид, Виолета Аврамоска, не се појави на Комисијата за финансии, на која над 20 семејства од Охрид требаше да добијат социјална помош. Преку 20 претставници на општината и јавните претпријатија, ја чекале Аврамоска половина час, но залудно, таа не дошла и тие ја напуштиле општина Охрид. Со ова […]

Повеќе