„Виз ер“ на 2 јули ќе ги донесе првите странски туристи на охридскиот аеродорм

Со лет со кој ќе допатуваат туристи од Холандија и Полска, „Виз Ер“ в четврток на 2 јули, ќе го отвори аеродромот во Охрид „Свети Апостол Павле“, соопшти генералниот директор на ТАВ – Македонија, Алпер Ерсој. Протоколите се подготвени и се по сите светски стандарди, а патниците мора да дојдат три часа пред летот бидејќи […]

Повеќе

Се подготвува отворање на аеродромите во Скопје и Охрид

ТАВ Македонија се подготвува за отворање на аеродормите во државава, во исчекување на точен датум и одлука од надлежните институции, кои пак се во координација со меѓународните воздухопловни власти каде се во тек активности за наоѓање најсоодветни унифицирани решенија за одвивањето на авионскиот превоз на патници. Официјална информација од Владата и надлежните воздухопловни тела чекаат […]

Повеќе

Ќе се проширува охридскиот аеродром, ќе може да опслужува до 600.000 патници годишно

Аеродромот Св. Апостол Павле Охрид, управуван од страна на ТАВ Македонија, достигна важна пресвртница – 300.000 патници за прв пат, што е значаен пораст на патничкиот сообраќај од 815%, или осумкратно зголемување за период од 10 години. – Во 2009 година, пред ТАВ да ја преземе работата, охридскиот аеродром имаше 36.652 патници. Во текот на […]

Повеќе

ТАВ: Македонските аеродроми со нови рекорди – 2,5 милиони патници од јануари до ноември

Додека воздушниот сообраќај во остатокот од Европа забави во четвртиот квартал, со двоцифрен пораст од 23% на патничкиот сообраќај на аеродромите во Скопје и Охрид и значителен пораст од 240% само на охридскиот аеродром остварен надвор од летната сезона, ноември е неверојатно успешен месец за ТАВ Македонија, покажувајќи позитивна промена во навиките на патниците Двата […]

Повеќе

Македонските аеродроми меѓу најбрзорастечките на светско ниво

Македонските аеродроми, Меѓународен Аеродром Скопје и Аеродромот Св. Апостол Павле Охрид, со 17,8% пораст на бројот на патници во август 2019 година се меѓу најбрзорастечките аеродроми на светско ниво, како и во групата на држави кои не се дел од ЕУ, објави Меѓународниот совет на аеродроми-Европа (ACI Europe) во нивниот најнов извештај за аеродромскиот сообраќај. […]

Повеќе