Вечерва во Охрид, политичарот и хуманист, професорот Романо Проди ја прими Светската награда за хуманизам

Култура

Охрид и Македонија се прататковината, магна карта на европскиот хуманизам, со самиот факт што Свети Климент Охридски, на стотина години пред првиот европски универзитет, во Болоња, овде ја формираа првата хуманистичка школа.
Со овие зборови, вечерва, во очи на големиот христијански православен празник, Богојавление – Водици, во Куќата на Уранија (МАНУ), официјално му беше врачена Светската награда за хуманизам, за 2018 година, на Романо Проди, политичар, хуманист, универзитетскиот професор и еден од водечките интелектуалци на стариот континент.

„Европа е заедница на малцинства. Кога бев во Романија, еден тамошен пратеник ми кажа, како неговиот татко бил убиен, само затоа што таму бил малцинство,како што бил убиен и неговиот дедо – за истото. Тоа повеќе не смее да се случува. Европа треба да биде семејство на мир и солидарност, во европската архитектура, како темел треба да влезе балканската стратегија, но и нешто пошироко – солидарноста со африканските земји, чиенаселение , без своја вина, се раселува во очајнички поморски и сувоземни колони“, потенцираше Проди, кој 10 години во Африка беше специјален пратеник на ОН, екс-премиер на Италија, поранешен претседател на Европската комисија заблагодарувајќи се на признанието, додаде дека духот на европската идеја не се профитот и економското поврзување, туку хуманизмот и солидарноста.

Please follow and like us: