Општина Охрид објави Јавни конкурси за доделување на ученички и студентски стипендии

Со цел да ги мотивираме основците, средношколците и студентите да остваруваат уште поголеми успеси во образовниот процес и оваа година објавивме Јавни конкурси за доделување на ученички и студентски стипендии, објави градоначалникот Кирил Пецаков на својата официјална фејсбук страница. Стипендиите не се само финансиска помош, туку се и потврда за вложениот труд и признание на […]

Повеќе

(ФОТО) Пецаков: Обезбедивме подобри услови за учениците во подрачниот објект на ООУ „Кочо Рацин“ во село Долно Лакочереј

Обезбедивме подобри услови за учениците во подрачниот објект на ООУ „Кочо Рацин“ во село Долно Лакочереј, објави градоначалникот Кирил Пецаков на својата официјална фејсбук страница. “Со средства од буџетот на Oпштина Охрид извршено е комплетно уредување на влезот во училиштето, поставена е пристапна рампа за лица со посебни потреби и извршена е реконструкција на училишните […]

Повеќе

ВМРО-ДПМНЕ: СДС и ДУИ сè што фатија запустија, а најмногу образованието

На први септември уште една учебна година започна катастрофално. Две години поминаа и се уште не се испечатени учебници во основното образование, а за средното стручно образование добивме признание од министерот дека немаат пари, велат од ВМРО-ДПМНЕ во денешното соопштение. -Фијаско, после кое секој министер во Европа би си поднел оставка. А и тие материјали […]

Повеќе

Градоначалникот Пецаков со честитка за новата учебна година: Образованието е клучот кој отвора нови врати, верувајте во своите способности

Со најискрени желби за многу училишни успеси, на сите првооделенци им посакувам среќен почеток на образованието, а на сите ученици им упатувам срдечни честитки за новата учебна година, напиша градоначалникот Кирил Пецаков на својата официјална фејсбук страница, по повод почетокот на новата учебна година. “Секој училишен ден нека биде ваша нова можност за откривање на […]

Повеќе

Пецаков: Продолжуваат инвестициите во ОСУ „Св. Климент Охридски“, нова атмосферска канализација и хидрантска мрежа

Екипи на ЈП „Нискоградба“ работат на изведба на атмосферска канализација во кругот на ОСУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“. Должината на трасата изнесува 342 метри, а се поставуваат цевки со ф од 160 до 315. Вкупниот изнес на зафатот изнесува 2 553 657 денари. Екипи на ЈП „Водовод“ работат на поставување на хидрантска мрежа во ОСУ „СВ. […]

Повеќе

(ФОТО) Пецаков: Набавивме нови клупи и столчиња за ОУ „Христо Узунов“

Во насока на подобрување на условите за одвивање на наставниот процес, набавивме нови клупи и столчиња за ОУ „Христо Узунов“, објави градоначалникот Кирил Пецаков на својата официјална фејсбук страница. “Со нови клупи и столчиња опремени се 13 училници, а вредноста на инвестицијата е околу 1 700 000 денари. Средствата се одвоени од буџетот на Општина […]

Повеќе

Наградени ученици и ментори од основните и средните училишта во општина Охрид

Врз основа на член 50 став 1 точки 5, 11 и 16 од Законот за локална самоуправа (Службен весник на Р.М. бр.5/2002), член 34 став 1 точки 4, 10 и 15 од Статутот на Општина Охрид (Службен гласник бр.08/07, 01/08, 10/10, 05/11, 09/14, 14/14 и 10/2019), програмите Н1 – основно образование и Н2 – средно […]

Повеќе

Сертификати за основците кои изучуваа италијански јазик во две охридски училишта

Денес во општинските основни училишта „Св. Климент Охридски“ и „Христо Узунов“ беа доделени дипломи на околу 100 ученици кои беа опфатени со проектот на Општина Охрид за факултативно  изучување на италијански јазик. Учениците од петто и шесто одделение од овие училишта за првпат годинава изучуваа италијански јазик два пати во неделата. Предавач по овој предмет беше […]

Повеќе

Пецаков: Воведуваме нова мерка за поддршка на талентираните ученици и нивните ментори

За првпат оваа година општина Охрид покрај стипендиите кои ги доделува за учениците од општинските основни и средни училишта и традиционалното доделување на награди за постигнати успеси по повод 24 ти Мај денот на сесловенските просветители „Св. Кирил и Методиј„ ќе се доделат и парични награди за учениците од основните и средните училишта во општина […]

Повеќе

Конкурс за запишување ученци во I година во учебната 2023/2024 година во ОСУ “Св.Климент Охридски” – Охрид

Врз основа на член 42 од Законот за средно образование и Конкурсот за запишување на ученици во јавните средни училишта во учебната 2023/2024 година од Министерството за образование и наука на Република Македонија, Училишната комисија за запишување на ученици  во Општинското средно училиште “Св.Климент Охридски” – Охрид, распишува ИНТЕРЕН ОГЛАС за спроведување на Конкурсот за […]

Повеќе